Wimpel Friesland
SKU: 10-1976 Meer informatie
    • € 
Levertijd: voor 12.00 uur besteld wordt dezelfde werkdag verzonden

Wimpel Friesland

Materiaal en afwerking Friese wimpel

Bos Vlaggen besteedt veel aandacht aan het afzomen van de wimpels, dit bepaalt immers de sterkte van de wimpel. De wimpel wordt gemaakt van het oersterke scheepsvlaggendoek (spunwol) en heeft een lengte van 300 cm. Spunwol is de sterkste doeksoort in de markt, onverslagen qua treksterkte en inscheurweerstand.

De Wimpel Friesland wordt:
✔ Rondom dubbelnaalds gezoomd
✔ Compleet geleverd met ophanggarnituur (houten stok met knopjes, voorzien van ophangkoord).

Geschiedenis wimpel van Friesland

De geschiedenis van de Friese wimpel is doordrenkt van symboliek en traditie. De plompenbladeren die kenmerkend zijn voor de Friese wimpel verwijzen naar de zeven “landen” waaruit Friesland bestond in de Middeleeuwen. Deze gebieden strekten zich uit tot ver in het huidige Noord-Holland, waardoor de vlag een diepe historische betekenis heeft.

Hoewel de Friese vlag, waarop de wimpel gebaseerd is, al aan het einde van de 19e eeuw officieel beschreven werd ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina, benadrukte de beschrijving destijds specifiek dat de vlag “pompeblêden” moest hebben, geen harten. Sindsdien werd de vlag sporadisch gebruikt in de provincie Friesland.

Het duurde echter tot halverwege de twintigste eeuw, toen steeds meer provincies hun vlaggen officieel lieten vastleggen, dat de provincie Friesland ook stappen zette om dit te doen voor hun vlag. De officiële vaststelling van de Friese vlag, inclusief de wimpel, dateert uit 1957, waarmee een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Friese symboliek werd geschreven.

Friese wimpel kopen?

✔ Prachtig afgewerkt met stokje en ophanggarnituur.
✔ Scherpe prijs
✔ Hoge kwaliteit
✔ Snelle levering

Gebruik Friese Wimpel

Wimpels zijn een typisch Nederlands gebruik, nergens in de wereld wordt op deze typische manier gebruik gemaakt van de wimpels als in Nederland. In Nederland is alleen voor de oranje wimpel een vlaginstructie gegeven, hierdoor zijn de provinciale wimpels dus geheel vrij om te worden gehesen. Vooral in Friesland is het gebruikelijk om een Friese wimpel te hijsen. Maar ook in andere deelgebieden van Nederland komt dit voor met de lokale vlag patronen/kleuren.

Afwerking

Met Wimpelstokje

Productsoort

Wimpel

Lengte

3 meter

Regio

Friesland