Houten vlaggenmasten

Bestel uw klassieken houten mast hier online

Vlaggenmasten van hout zijn het meest klassiek qua uitstraling. Door de keuze voor grenenhout van een hoge kwaliteit en de conische vorm zijn onze houten vlaggenmasten bij uitstek geschikt voor traditioneel vlaggen. Een prachtig visitekaartje voor uw huis, bedrijf of vereniging. Bij Bos vlaggen bent u verzekert van een ruime keuze in houten vlaggenmasten. Wij bieden onze houten masten aan, wit of blank gelakt en met een ruime keuze in beschikbare lengtes. Alle vlaggenmasten worden direct uit voorraad geleverd. Lees verder voor alle informatie en opties.

Lees meer

Toont alle 6 resultaten


Herkomst van onze houten vlaggenmasten

Het hout voor onze vlaggenmasten komt uit de bossen van Noorwegen. Noors grenenhout staat bekend om de hoge kwaliteit en duurzame productietechnieken. Na transport is het grenenhout in Nederland verder verwerkt tot vlaggenmast. Hier verlijmen wij het hout, waarbij de nerf van het hout om en om is gelegd. Dit voorkomt kromtrekken van de vlaggenmast bij veranderende weersomstandigheden. En zorgt voor extra duurzaamheid. Verlijmen van masten is een eeuwenoude techniek die voor het eerst is toegepast op klassieke zeilschepen.

De juiste maat kiezen voor uw houten vlaggenmast

Bij Bos Vlaggen bieden wij een ruime keuze in houten vlaggenmasten. Er zijn verschillende lengtes en diameters beschikbaar. Qua vorm is een houten vlaggenmast altijd conisch (kegelvormig) Het belangrijkste in de keuze voor de maat is de juiste lengte. De keuze voor de diameter van de vlaggenmast is vooral een kwestie van smaak en prijs. Voor de juiste lengte dient de mast circa één tot een halve meter korter zijn dan de nok van het pand waarbij de vlaggenmast is geplaatst. Houd hierbij ook rekening met de omgeving. Staat de vlaggenmast vrij, dan is de exacte lengtemaat iets minder belangrijk. Staat de vlaggenmast dichtbij een pand dan is het juist zaak om de juiste lengte goed te bepalen en de hoogte van het pand exact op te meten. Tenslotte is het belangrijk om naast een lengte van de mast ook een bijbehorende afmeting voor de vlaggen te kiezen. Bij een hogere mast hoort ook een grotere afmeting van de vlag.

De juiste vorm kiezen voor uw mastvoet

Alle lengtematen zijn leverbaar met een ronde voet. Vanaf 5 meter hebben wij ook vlaggenmasten beschikbaar met een vierkante voet. De keuze voor een ronde of vierkante voet is gedeeltelijk een kwestie van prijs, maar ook bepalend voor de soort bevestiging die u kan kiezen. Ons advies: kiest u voor een vlaggenmast met een mastbok? Neem dan voor een zo klassiek mogelijke uitstraling een vierkante mastvoet. En als het u vooral gaat om een prachtige uitstraling voor een zo laag mogelijke prijs, kies dan voor een ronde mastvoet.

De juiste kleur kiezen voor uw houten vlaggenmast

Nadat u de keuze heeft gemaakt voor de juiste lengte van uw houten vlaggenmast, kunt u beginnen met het kiezen van de juiste samenstelling. U kunt dat eenvoudig en snel doen op onze website. Hierbij begint u met de keuze voor een kleur. U kunt een houten vlaggenmast kopen in twee afwerkingen. U heeft de keus tussen een wit of een blank gelakte vlaggenmast. In beide gevallen zijn de laklagen driemaal aangebracht en wordt er gebruik gemaakt van de hoogste kwaliteit lak.

De juiste grondbevestiging kiezen voor uw vlaggenmast

Voor de grondbevestiging van uw vlaggenmasten bieden wij ook verschillende mogelijkheden. Voor een vlaggenmast tot een lengte van 8 meter kunt u kiezen voor een grondbuis. Een grondbuis is alleen een optie als de gekozen mastvoet een ronde vorm heeft. De keuze voor een grondbuis als bevestiging maakt het onderhoud van uw vlaggenmast aanzienlijk lastiger. Voor een ronde en een vierkante mastvoet bieden wij de keuze tussen een witte mastbok en een houtkleurige mastbok. In beide gevallen is de mastbok gemaakt van massief (meranti) hardhout welke drie keer is gelakt. En uiteraard is al het houtwerk van Bos vlaggen voorzien van een FSC keurmerk. Een grondbevestiging met een mastbok maakt dat u de vlaggenmast kunt kantelen. Dat maakt het onderhoud van uw vlaggenmast aanzienlijk eenvoudiger. Als u al over een grondbevestiging beschikt, dan kunt u natuurlijk ook de vlaggenmast zonder grondbevestiging bestellen.

Accessoires en aflevering

Qua accessoires wordt uw vlaggenmast natuurlijk standaard geleverd met de juiste materialen voor net vlagvertoon. Inbegrepen bij uw gekozen vlaggenmast zijn bijpassende accessoires zoals hoge kwaliteit vlaggenmasttouw en een kikker voor de bevestiging. Standaard wordt uw vlaggenmast geleverd met een platte ronde knop. Voor een witte mast is deze oranje, bij een blank gelakte mast houtkleurig. Optioneel, maar extra fraai, is een zilver of goudkleurige uivormige knop bij te bestellen. Voor de aflevering van uw vlaggenmast bieden wij drie opties. U kunt de vlaggenmast zelf komen afhalen, bij ons op locatie. Dit is uiteraard de voordeligste optie. Daarnaast kunt u kiezen voor levering door Bos vlaggen, op een adres van uw keuze. Elke geleverde vlaggenmast is voorzien van een gedetailleerde plaatsingsinstructie. En tenslotte kunt u ook nog ervoor kiezen dat wij de vlaggenmast voor u plaatsen. Wij hebben ruim 35 jaar ervaring met het plaatsen van vlaggenmasten en zijn u hier graag mee van dienst.

Afbeelding houten vlaggenmasten

Houten vlaggenmast 6 meter

Houten vlaggenmast 6 meter

Houten vlaggenmast 7 meter

Houten vlaggenmast 7 meter

Houten vlaggenmast 8 meter

Houten vlaggenmast 8 meter

Houten vlaggenmast 9 meter

Houten vlaggenmast 9 meter

Veelgestelde vragen

 1. De keuze voor een vlaggenmast van hout is prachtig en klassiek. Er kleven echter nadelen aan ten opzichte van polyester of aluminium vlaggenmasten.  Houten vlaggenmasten zijn niet onderhoudsvrij. Het is een vergankelijk materiaal dat zonder de juiste behandeling snel in uitstraling en duurzaamheid achteruit gaat. Hoewel de houten vlaggenmasten van Bos vlaggen van de hoogste kwaliteit zijn, is de levensduur afhankelijk van de gebruiker.

  De houten vlaggenmast is vervaardigd van verlijmd Scandinavisch hout. Vanuit de fabriek zijn de masten afgewerkt met drie lagen lak. Het toegepaste product is: Hoogglans vernis en hoogglans wit. De blanke vernis is op basis van gemodificeerde alkydhars, daar waar de witte mast op basis van water gedragen verf is afgelakt.

  Het behoud van de vlaggenmast wordt bedreigd door twee factoren:
  – Mechanische beschadiging.
  – UV-licht. Hoofdzakelijk veroorzaakt door de zon.
  De houten vlaggenmasten hebben jaarlijks een schoonmaakbeurt nodig. Om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van jouw vlaggenmast, adviseren wij ook om de staat regelmatig te controleren en eventuele beschadigingen bij te werken.

  Mechanische beschadiging
  Door allerlei oorzaken kan het verfsysteem van de vlaggenmast beschadigd worden. Hierbij moet gedacht worden aan klapperende lijnen, schurende lijnen, weersomstandigheden zoals hagel etc. Door de beschadigingen in het verfsysteem kan vocht onder de laklaag in het hout treden. Dit vocht kruipt steeds verder en verder onder de lak. Het verfsysteem heeft hier enorm onder te leiden. Vocht kan het verfsysteem en het hout verder aantasten.

  Het is dus zaak om de mast minimaal een maal per jaar op deze beschadigingen te controleren. Indien nodig dienen de beschadigingen direct te worden behandeld. Het hout onder de beschadiging dient droog te zijn. Dit is aan de kleur te zien, deze mag niet anders zijn dan de rest van de mast. De beschadiging door middel van schuren opruwen en deze plek behandelen met minimaal drie lagen blanke vernis of witte lak. De te behandelen plek steeds een stukje groter maken zodat de overgangen minder duidelijk zichtbaar zijn.

  UV-licht
  De zon straal op de mast. Een UV-remmer is toegevoegd aan de Hoogglans Vernis en hoogglans witte water gedragen lak. De werking van deze UV-remmer neemt in de loop der tijd af. Hierdoor krijgen zonnestralen meer vat op het hout en worden de houtcellen afgebroken. Om dit proces te remmen dient minimaal een maal per drie jaar de mast overgeschilderd te worden met twee nieuwe lagen vernis of witte lak. De mast opruwen door middel van schuren en voorzien van twee lagen blanke vernis of witte lak.

  Onderhoud het eerste jaar
  Wij adviseren om de mast het eerste jaar licht op te schuren en opnieuw een laklaag aan te brengen. Daar de houten masten binnen op voorraad liggen en bij het installeren buiten altijd wat gaat “werken”, kunnen er lichte scheurtjes in de laklaag ontstaan. Door de mast het eerste jaar met de kwast in de vernis of in de lak te zetten verlengt u aanzienlijk de levensduur van dit mooie natuurproduct.

 2. Minimaal 1x per drie jaar is het nodig om uw mast in zijn geheel opnieuw te lakken. Voor witte masten is watergedragen lak gebruikt. De blanke vernis is op basis van gemodificeerde alkydhars.