de Nederlandse vlag
De vlag is niet alleen de vlag van Nederland, maar ook van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag wordt zowel gebruikt bij feestelijke en rouwvieringen. De Nederlandse vlag bestaat uit 3 horizontale balken. Eerst rood, dan wit, dan blauw. Verder wordt bij de vlag ook vaak de oranje wimpel gebruikt.
Materiaal vlag Nederland
De vlag Nederland is gemaakt van het oersterke Titan 150 DL Spunpolyester. Dit spunpolyester scheepsvlaggendoek heeft een onvergelijkbare inscheurweerstand en treksterkte en is daarmee de sterkste vlaggenstof. Dit vlaggendoek wordt geweven uit oersterke ‘open-end’ spunpolyester garens van 165 gr/m2. De vezels zijn vooraf industrieel ingekleurd, waardoor de lichtheid aanzienlijk hoger is dan vlaggen uit zeefdruk en vele malen beter dan digitaal gedrukte vlaggen. Door de weefselstructuur, de vezels, de klassieke uitstraling en de wollige greep is dit scheepsvlaggendoek daarom niet alleen het sterkste materiaal voor de zwaarste omstandigheden maar ook de mooiste vlaggenstof.
De vlag uit!
Niets zo vrolijk als het wapperend roodwitblauw en een oranje wimpel in top. Alleen op 4 mei heeft het hijsen van de vlag een andere, minstens zo belangrijke lading. Om te hijsen is er een heus vlagprotocol. Al bent u niet verplicht om u er aan te houden, respectvol is het wel. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen over het vlaggen met de Nederlandse vlag hier op een rijtje gezet.
Veelgestelde vragen
-
Ten eerste is het belangrijk dat u de juiste afmeting kiest voor de omstandigheden waarin u vlagt. Let hierbij op de lengte van de stok of mast, maar ook op de omgeving waarin deze zich bevindt. Een grotere vlag kan erg mooi zijn, mits deze helemaal vrij kan wapperen. Een te grote vlag is een dure manier om uzelf of anderen te irriteren. Daarnaast is prijs en kwaliteit natuurlijk belangrijk en van elkaar afhankelijk. Let hierbij op het materiaal waarvan de vlag gemaakt is. Geweven vlaggen van spun polyester zijn de hoogste kwaliteit qua kleurvastheid en duurzaamheid. Goedkope vlaggen zijn vaak bedrukt op regulier polyester en hebben een grotere kans om snel te verschieten qua kleur en op slijtage.
-
De juiste afmeting is afhankelijk van de manier waarop u gaat vlaggen en van uw persoonlijke smaak. Er zijn geen vaste regels hiervoor maar de volgende verhoudingen zijn gangbaar.
Art. Formaat (HxB) Vlaggentok/vlaggenmast
Vlaggenmast lengte boven het maaiveld10-817 20 x 30 cm Bootvlag 10-819 30 x 45 cm Bootvlag 10-821 40 x 60 cm Bootvlag 10-823 50 x 75 cm Bootvlag 10-824 70 x 100 cm 1,50 m 10-827 100 x 150 cm 2,00 m 10-828 120 x 180 cm 5 m 10-829 150 x 225 cm 6 m 10-830 200 x 300 cm 7 of 8 m 10-831 225 x 350 cm 9 m 10-833 300 x 450 cm 10 m -
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is. Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlands vlag een ereplaats in te nemen. De ereplaats is de beste plaats. Die is afhankelijk van de situatie is: vooraan, midden of links vanuit het (aankomend) publiek gezien.
-
Op 4 mei is de dodenherdenking. Dan worden de vlaggen halfstok gehangen en wordt gevlagd zonder (oranje) banier. De vlag wordt opgehangen tussen zonsopgang en zonsondergang. Na de 2 minuten stilte om acht uur ‘s avonds mag de vlag ook vol uitgehangen worden.
-
Op Koningsdag en op de hierboven vermelde verjaardagen van leden van het koninklijk huis wordt de vlag met oranje wimpel gevoerd. Bij alle andere bijzondere gelegenheden zoals Bevrijdingsdag en Dodenherdenking wordt de Nederlandse vlag gehesen zonder oranje wimpel.
-
Om de vlag halfstok in uw vlaggenmast te hijsen, dient u haar eerst vol te hijsen, om haar daarna – statig – tot halverwege de mast te laten zakken. De mast moet natuurlijk wel zo lang zijn dat de vlag halfstok de grond niet raakt. Voor het neerhalen doet u het omgekeerde van het hijsen: eerst langzaam en statig vol hijsen en pas daarna helemaal laten zakken.
-
Voor het correct hijsen van een vlag zijn eigenlijk twee personen nodig. Terwijl de één de nog opgevouwen vlag in de handen houdt, knoopt de ander het vlaggenkoord met een platte knoop aan het lusje aan de bovenzijde en het koord aan de onderzijde van de vlag vast. Moet u de klus alleen klaren, hang de vlag dan over uw schouder, zodat de beide handen vrij zijn voor het knopen en hijsen. De vlag mag, als symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden, in geen geval de grond raken. Het hijsen dient u in een rustig en gelijkmatig tempo te doen, totdat het hoogste punt is bereikt. Tenslotte kunt u het vlaggenkoord met enkele steken (aan het kikkertje) vastzetten.