vlag NAVO / NATO
SKU: 10-826-201-1 Meer informatie
  • € 
Levertijd: max. 6 werkdagen (sneller in overleg)

vlag NAVO / NATO

De vlag van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) is een onderscheidend symbool dat de alliantie van de lidstaten vertegenwoordigt, die gezamenlijk werken aan de bevordering van de vrede en veiligheid in het Noord-Atlantische gebied. De vlag werd officieel aangenomen op 14 oktober 1953 en heeft sindsdien gediend als een visueel symbool van de alliantie en haar doelstellingen.

De vlag bestaat uit een donkerblauw veld, wat staat voor de Atlantische Oceaan. In het midden van de vlag staat een wit kompasroos, dat de gemeenschappelijke richting en het gemeenschappelijk doel van de lidstaten symboliseert. De vier witte lijnen die vanuit het midden van het kompas uitstralen, vertegenwoordigen de vier windstreken en daarmee de wereldwijde reikwijdte van de NAVO. Het kompas zelf is omcirkeld door een witte ring, die de eenheid en de solidariteit van de lidstaten symboliseert.

De kleuren van de vlag, wit en blauw, zijn gekozen omdat ze traditioneel geassocieerd worden met vrede en veiligheid. Het ontwerp is eenvoudig maar betekenisvol, en is ontworpen om gemakkelijk herkenbaar te zijn en de waarden en doelstellingen van de NAVO te weerspiegelen.

De vlag wordt gebruikt bij officiële NAVO-gelegenheden, bij bijeenkomsten van de lidstaten, en bij NAVO-missies over de hele wereld. Het dient als een symbool van de verbintenis van de lidstaten aan het collectieve verdedigingsprincipe dat ten grondslag ligt aan het NAVO-verdrag, namelijk dat een aanval op één lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

De officiële afbeeldingen van de NAVO

De officiële NATO kleurcode is de Pantone kleur No. 280 Het embleem is doorgaans blauw of zwart op een witte of lichtkleurige achtergrond. Wanneer het embleem wordt weergegeven in een kleur die lichter is dan de achtergrond, dan behoort het ontwerp te worden weergegeven zoals dat van de NATO vlag.

De lijnen die zich in het verlengde bevinden van de ster zullen worden aangepast aan de lengte van de afbeeldingruimte en kan variëren.

 1. NAVO is de afkorting van de ‘Noord-Atlantische Verdragsorganisatie’. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.

 2. Ster: 150
  Diameter van de cirkel: 115
  Ruimte tussen de punten van de ster en de witte lijnen: 10
  Ruimte tussen de rand van de vlag en de witte lijnen: 30
  Kleuren ster, cirkel en lijnen: wit
  Achtergrond: donker blauw

Maatadvies vlag NAVO

Formaat (HxB) Vlaggenstok / vlaggenmast boven het maaiveld
50x75cm Bootvlaggetje
70×100 cm 1,50 meter
100x150cm 2,00 meter
120x180cm 5 meter
150x225cm 6 meter
200x300cm 7 of 8 meter
Productsoort

Vlag