Vlag Tsjechië
SKU: 4433-09 Meer informatie
    • € 
Levertijd: max. 6 werkdagen (sneller in overleg)

Vlag Tsjechië

Ben je op zoek naar de vlag van Tsjechië. De Tsjechische vlag voor in de vlaggenmast, voor aan de gevel of op een boot koop je hier eenvoudig en voordelig online.

De vlag van Tsjechië bestaat uit twee horizontale banden van gelijke breedte. De bovenste band is wit, terwijl de onderste band rood is. Deze kleuren zijn traditionele Pan-Slavische kleuren en worden vaak geassocieerd met Slavische volkeren. De vlag heeft een verhouding van 2:3, wat betekent dat de hoogte gelijk is aan anderhalf keer de breedte.

Het ontwerp van de Tsjechische vlag werd aangenomen op 30 maart 1920 en is sindsdien het nationale symbool van Tsjechië.

De vlag heeft geen ingewikkelde symbolen of emblemen en staat bekend om zijn eenvoudige en herkenbare ontwerp.

De Tsjechische vlag dateert uit de Tsjecho-Slowaakse tijd. In de eerste versie (1918) ontbrak de blauwe driehoek en waren dus alleen de witte en rode baan aanwezig. Deze kleuren zijn afgeleid van het wapen van Bohemen (een zilveren leeuw op een rood veld). Na twee jaar werd een blauwe driehoek toegevoegd als verwijzing naar Slowakije en om hem te kunnen onderscheiden van de vlag van Polen.

Sinds de Tsjechische onafhankelijkheid in 1993 wordt de blauwe driehoek gezien als een symbool van Moravië, aangezien het Moravische wapen een rood-wit geblokte adelaar op een blauwe achtergrond is.

De Tsjechische vlag is een krachtig symbool van de soevereiniteit en geschiedenis van Tsjechië, en het ontwerp heeft diepe wortels in de nationale identiteit van het land.

Bestel daarom nu uw Tsjechische vlag bij ons online, dan heeft u hem binnen een aantal werkdagen in huis.

Protocol voor hijsen van de Tsjechische vlag

Het is in Nederland niet verplicht voor burgers om zich te houden aan een bepaald protocol voor het voeren van vlaggen. Voor overheidsgebouwen is dit wel het geval. Maar net als netjes eten met mes en vork, is het belangrijk om te weten hoe het hoort. Wij hebben het daarom even voor u uitgeschreven.

Bij het hijsen van meerdere vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar het gebouw (daar behoort dus de Nederlandse vlag).

Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Internationale vlaggen, dus ook uw vlag uit Tsjechië behoren dan aan de zijkant te hangen. Gaat het om een hele rij van vlaggen, dan is voor de onderlinge rangorde in het algemeen de eerste letter van de namen van de betrokken landen in de Franse taal bepalend.

Vlagdagen Tsjechië

Datum Gelegenheid
1 januari Nieuwjaarsdag
8 mei Dag van de Overwinning in Europa
28 september Dag van de Tsjechische Staat (Dag van St. Wenceslas)
28 oktober Nationale Feestdag (Onafhankelijkheidsdag)
17 november Dag van de Strijd voor Vrijheid en Democratie
24 december Kerstavond
25 en 26 december Eerste en Tweede Kerstdag

Tijdens deze dagen wordt de Tsjechische vlag vaak gehesen op overheidsgebouwen,

Kwaliteit Vlag Tsjechië

Koop de Tsjechische vlag bij Bos Vlaggen en u bent verzekerd van de allerbeste kwaliteit.
✔ Materiaal glanspolyester vlaggendoek
✔ Wasbaar op 40°
✔ Windsterke afwerking
✔ Vlaggen zijn dubbelnaads gezoomd
✔ Gevelvlaggen afm. 70x100cm & 100x150cm met mastlint, koord en lusje
✔ Mastvlaggen afm. 120x180cm, 150x225cm & 200x300cm met kopband en clips.”

Maatadvies

Formaat (HxB) Vlaggenstok / vlaggenmast boven het maaiveld
50 x 75 cm Bootvlag
70 x 100 cm 1,50 meter
100 x 150 cm 2 meter
120 x 180 cm 5 meter
150 x 225 cm 6 meter
200 x 300 cm 7 of 8 meter
Productsoort

Vlag

Regio

Tsjechië