Vlag Turkije
SKU: 1455-11 Meer informatie
    • € 
Levertijd: max. 6 werkdagen (sneller in overleg)

Vlag Turkije

Ben je op zoek naar de vlag van Turkije. De Turkse vlag voor in de vlaggenmast, voor aan de gevel of op een boot koop je hier eenvoudig en voordelig online.

Turkije is een land met veel historie waar het Ottomaanse Rijk een grote rol speelt. De Turkije vlag wordt ook wel in het Turks “Ay Yildiz” genoemd. Dit betekent “maan ster”. De maan en de ster op de vlag zijn islamitische symbolen en zijn beide belangrijk voor Turkije. De vlag van Turkije staat bekend om zijn eenvoudige maar opvallende ontwerp. Het bestaat uit een rode achtergrond met een witte ster en een halve maan in het midden. Deze symbolen zijn diep geworteld in de Turkse en islamitische geschiedenis en hebben een belangrijke betekenis.

De rode kleur op de vlag heeft een lange historie in Turkse tradities, en het wordt gezegd dat het moed en het bloed van de martelaren symboliseert die hebben gevochten voor de onafhankelijkheid van Turkije. De halve maan en ster zijn iconische islamitische symbolen; de halve maan wordt al eeuwenlang geassocieerd met de islam en was ook een teken van de Ottomaanse Rijk, terwijl de ster staat voor de eenheid en de hoop.

De huidige vorm van de Turkse vlag werd officieel aangenomen in 1936, maar zijn oorsprong gaat veel verder terug, zelfs tot voor de oprichting van de Turkse Republiek in 1923. Er wordt gezegd dat het ontwerp is geïnspireerd door een reflectie van de maan en een ster in een poel bloed tijdens een veldslag in de Turkse onafhankelijkheidsoorlog.

Bestel daarom nu uw Turkse vlag bij ons online, dan heeft u hem binnen een aantal werkdagen in huis.

Protocol voor hijsen van de Turkse vlag

Het is in Nederland niet verplicht voor burgers om zich te houden aan een bepaald protocol voor het voeren van vlaggen. Voor overheidsgebouwen is dit wel het geval. Maar net als netjes eten met mes en vork, is het belangrijk om te weten hoe het hoort. Wij hebben het daarom even voor u uitgeschreven.

Bij het hijsen van meerdere vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar het gebouw (daar behoort dus de Nederlandse vlag).

Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Internationale vlaggen, dus ook uw vlag uit Turkije behoren dan aan de zijkant te hangen. Gaat het om een hele rij van vlaggen, dan is voor de onderlinge rangorde in het algemeen de eerste letter van de namen van de betrokken landen in de Franse taal bepalend.

Vlagdagen Turkije

Datum Gelegenheid
1 januari Nieuwjaarsdag
23 april Nationale Soevereiniteits- en Kinderdag
1 mei Dag van de Arbeid
19 mei Herdenkingsdag Atatürk, Jeugd- en Sportdag
15 juli Dag van de Democratie en Nationale Eenheid
30 augustus Overwinningsdag
29 oktober Dag van de Republiek

Daarnaast wordt de Turkse vlag vaak gehesen op belangrijke religieuze feestdagen, zoals het Suikerfeest (Eid al-Fitr) en het Offerfeest (Eid al-Adha), waarvan de data elk jaar veranderen omdat ze afhankelijk zijn van de islamitische maankalender.

Kwaliteit vlag Turkije

Koop de Turkse vlag bij Bos Vlaggen en u bent verzekerd van de allerbeste kwaliteit.
✔ Materiaal glanspolyester vlaggendoek
✔ Wasbaar op 40°
✔ Windsterke afwerking
✔ Vlaggen zijn dubbelnaads gezoomd
✔ Gevelvlaggen afm. 70x100cm & 100x150cm met mastlint, koord en lusje
✔ Mastvlaggen afm. 120x180cm, 150x225cm & 200x300cm met kopband en clips.”

  1. De vlag van Turkije (Türk bayrağı) een rode vlag met een witte krimpende maan en een eveneens witte ster. Aan de linkerzijde van de vlag is een smalle witte verticale band. De vlag is sinds de stichting van Turkije als nationale vlag in gebruik en was daarvoor de vlag van het Ottomaanse Rijk (kleine verschillen daar gelaten).

Maatadvies

Formaat (HxB) Vlaggenstok / vlaggenmast boven het maaiveld
50 x 75 cm Bootvlag
70 x 100 cm 1,50 meter
100 x 150 cm 2 meter
120 x 180 cm 5 meter
150 x 225 cm 6 meter
200 x 300 cm 7 of 8 meter
Regio

Turkije

Productsoort

Vlag