Vlag Sint-Maarten
SKU: 10011-10 Meer informatie
    • € 
Levertijd: max. 6 werkdagen (sneller in overleg)

Vlag Sint Maarten

Ben je op zoek naar de vlag van Sint Maarten. De Sint Maartense vlag voor in de vlaggenmast, voor aan de gevel of op een boot koop je hier eenvoudig en voordelig online.

Op 13 juni 1985 werd de vlag van Sint Maarten aangenomen. Deze vlag bestaat uit twee horizontale banden in de kleuren rood en blauw, met aan de hijszijde een witte driehoek. Binnen deze driehoek staat het wapen van Sint Maarten. De kleuren rood, wit en blauw zijn afgeleid van de Nederlandse vlag.

Sint Maarten werd in 1954 onderdeel van de Nederlandse Antillen. Aanvankelijk werd de Nederlandse vlag gebruikt, maar op 15 december 1959 kreeg het eiland zijn eigen vlag. Op 19 augustus 1983 schreef de overheid van Sint Maarten een wedstrijd uit voor een nieuw vlagontwerp. Het ontwerp van de destijds 17-jarige Roselle Richardson werd gekozen en op 13 juni 1985 aangenomen. Op 10 oktober 2010 werd Sint Maarten een autonome staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden, waardoor de vlag de status van nationale vlag kreeg.

De hoofdkleuren wit, rood en blauw verwijzen naar de Nederlandse en Franse vlag. Blauw staat voor de zee, rood voor het bloed van de inwoners, groen voor het vruchtbare land en geel voor de energie van de bevolking. Het wapenbord toont het gerechtsgebouw in Philipsburg. De oranje rand en het lichtblauwe veld symboliseren de Nederlandse monarchie. De nationale bloem, de wisselbloem (lantana camara), staat ook afgebeeld. Het grensmonument verwijst naar de deling van het eiland in een Nederlands en Frans deel. Het helmteken bevat een pelikaan, en het motto “semper progrediens” betekent “altijd vooruitgang”.

Bestel daarom nu uw Sint Maartense vlag bij ons online, dan heeft u hem binnen een aantal werkdagen in huis.

Protocol voor hijsen van de Sint Maartense vlag

Het is in Nederland niet verplicht voor burgers om zich te houden aan een bepaald protocol voor het voeren van vlaggen. Voor overheidsgebouwen is dit wel het geval. Maar net als netjes eten met mes en vork, is het belangrijk om te weten hoe het hoort. Wij hebben het daarom even voor u uitgeschreven.

Bij het hijsen van meerdere vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar het gebouw (daar behoort dus de Nederlandse vlag).

Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Internationale vlaggen, dus ook uw vlag uit Sint Maarten behoren dan aan de zijkant te hangen. Gaat het om een hele rij van vlaggen, dan is voor de onderlinge rangorde in het algemeen de eerste letter van de namen van de betrokken landen in de Franse taal bepalend.

Vlagdagen Sint Maarten

Datum Gelegenheid Beschrijving
1 januari Nieuwjaarsdag Begin van het nieuwe jaar; een nationale feestdag waarbij de vlag vaak wordt gehesen.
11 november Sint Maarten Dag Ter ere van Sint Maarten, de beschermheilige van het eiland; vlaggen worden gehesen tijdens festiviteiten en parades.
19 november Dag van de Vlag en het Wapen Herdenking van de officiële aanvaarding van de Sint Maartense vlag en het wapen; een nationale feestdag.
15 december Koninkrijksdag Gevierd in alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden; vlaggen worden gehesen om de eenheid binnen het koninkrijk te benadrukken.
25 december Kerstmis Gevierd over de hele wereld ter ere van de geboorte van Jezus Christus; de vlag wordt vaak gehesen als onderdeel van de feestelijkheden.

Kwaliteit vlag Sint Maarten

Koop de Sint Maartense vlag bij Bos Vlaggen en u bent verzekerd van de allerbeste kwaliteit.
✔ Materiaal glanspolyester vlaggendoek
✔ Wasbaar op 40°
✔ Windsterke afwerking
✔ Vlaggen zijn dubbelnaads gezoomd
✔ Gevelvlaggen afm. 70x100cm & 100x150cm met mastlint, koord en lusje
✔ Mastvlaggen afm. 120x180cm, 150x225cm & 200x300cm met kopband en clips.”

Maatadvies

Formaat (HxB) Vlaggenstok / vlaggenmast boven het maaiveld
50 x 75 cm Bootvlag
70 x 100 cm 1,50 meter
100 x 150 cm 2 meter
120 x 180 cm 5 meter
150 x 225 cm 6 meter
200 x 300 cm 7 of 8 meter