Vlag Curaçao
SKU: 10-110013 Meer informatie
    • € 
Levertijd: max. 6 werkdagen (sneller in overleg)

Vlag Curaçao

Ben je op zoek naar de vlag van Curaçao. De Curaçaose vlag voor in de vlaggenmast, voor aan de gevel of op een boot koop je hier eenvoudig en voordelig online.

De vlag van Curaçao kenmerkt zich door een blauwe achtergrond met een gele horizontale streep en twee witte sterren aan de bovenkant bij de hijskant. Het ontwerp van deze vlag ontstond na een uitgeschreven wedstrijd waarop maar liefst 1782 inzendingen werden ontvangen. Uit deze overvloed aan creativiteit werden tien ontwerpen geselecteerd en beoordeeld door een vlaggencommissie. Het winnende ontwerp, afkomstig van Martin den Dulk, een twintigjarige op dat moment, werd gekozen vanwege zijn herkenbaarheid als symbool voor het eiland en zijn eenvoud, wat het zelfs voor kinderen mogelijk maakt om na te tekenen.

De goedkeuring van de vlag vond plaats nadat Aruba zijn eigen vlag had aangenomen (toen nog onderdeel van de Nederlandse Antillen). In 1979 werden maar liefst tweeduizend ontwerpen voorgelegd aan een speciale raad, waaruit tien werden geselecteerd voor verdere beoordeling. Op 29 november 1982 werd een besluit genomen, en met enkele aanpassingen werd de vlag uiteindelijk op 2 juli 1984 officieel aangenomen. Sindsdien wordt op 2 juli de “Dia di bandera” gevierd, ter ere van deze belangrijke mijlpaal.

Betekenis van de kleuren:
✔ Blauwe achtergrond: De vlag heeft een horizontale blauwe strook aan de bovenkant en een gele strook aan de onderkant. Het blauw staat symbool voor de zee en de lucht rondom Curaçao.
✔ Gele horizontale Streep: De gele strook staat voor de zon die overvloedig schijnt op het eiland en de warme gastvrijheid van het Curaçaose volk. Geel symboliseert ook de rijke natuurlijke hulpbronnen van het eiland en de vruchtbaarheid van het land.

Bestel daarom nu uw Curaçaose vlag bij ons online, dan heeft u hem binnen een aantal werkdagen in huis.

Protocol voor hijsen van de Curaçaose vlag

Het is in Nederland niet verplicht voor burgers om zich te houden aan een bepaald protocol voor het voeren van vlaggen. Voor overheidsgebouwen is dit wel het geval. Maar net als netjes eten met mes en vork, is het belangrijk om te weten hoe het hoort. Wij hebben het daarom even voor u uitgeschreven.

Bij het hijsen van meerdere vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar het gebouw (daar behoort dus de Nederlandse vlag).

Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Internationale vlaggen, dus ook uw vlag uit Curaçao behoren dan aan de zijkant te hangen. Gaat het om een hele rij van vlaggen, dan is voor de onderlinge rangorde in het algemeen de eerste letter van de namen van de betrokken landen in de Franse taal bepalend.

Vlagdagen Curaçao

Datum Gelegenheid Beschrijving
1 januari Nieuwjaarsdag Begin van het nieuwe jaar; een nationale feestdag waarbij de vlag vaak wordt gehesen.
25 februari Carnaval Hoogtepunt van het carnavalsseizoen; vlaggen wapperen tijdens kleurrijke parades en festiviteiten.
27 april Koningsdag Verjaardag van Koning Willem-Alexander van Nederland; wordt gevierd met diverse activiteiten en het hijsen van de vlag.
30 april Dia di Rincon Cultureel festival in Rincon, Bonaire, dat ook gevierd wordt op Curaçao met vlaggen en festiviteiten.
30 mei Dia di Bandera Curaçaose Vlaggendag, ter ere van de eerste keer dat de vlag werd gehesen in 1969 na het verkrijgen van autonomie binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
2 juli Dag van de Vlag en het Wapen Herdenking van de officiële aanvaarding van de Curaçaose vlag en het wapen; een nationale feestdag.
10 oktober Dia di Kòrsou Curaçaose Dag, ter herdenking van de datum waarop Curaçao de status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden kreeg in 2010.
25 december Kerstmis Gevierd over de hele wereld ter ere van de geboorte van Jezus Christus; de vlag wordt vaak gehesen als onderdeel van de feestelijkheden.

Kwaliteit vlag Curaçao

Koop de Curaçaose vlag bij Bos Vlaggen en u bent verzekerd van de allerbeste kwaliteit.
✔ Materiaal glanspolyester vlaggendoek
✔ Wasbaar op 40°
✔ Windsterke afwerking
✔ Vlaggen zijn dubbelnaads gezoomd
✔ Gevelvlaggen afm. 70x100cm & 100x150cm met mastlint, koord en lusje
✔ Mastvlaggen afm. 120x180cm, 150x225cm & 200x300cm met kopband en clips.”

Maatadvies

Formaat (HxB) Vlaggenstok / vlaggenmast boven het maaiveld
50 x 75 cm Bootvlag
70 x 100 cm 1,50 meter
100 x 150 cm 2 meter
120 x 180 cm 5 meter
150 x 225 cm 6 meter
200 x 300 cm 7 of 8 meter
Regio

Curacao

Productsoort

Vlag