Vlag Bosnië-Herzegovina
SKU: 1510-1 Meer informatie
    • € 
Levertijd: max. 6 werkdagen (sneller in overleg)

Vlag Bosnië-Herzegovina

De vlag van Bosnië en Herzegovina is een opvallende vlag met specifieke symbolen en kleuren die de diversiteit en eenheid van het land weerspiegelen. Binnen de gele driehoek zijn een witte vijfpuntige ster en een witte halve maan te zien. Deze symbolen vertegenwoordigen eenheid en solidariteit tussen de verschillende etnische groepen in het land. De vlag is ontworpen om de diversiteit van Bosnië en Herzegovina te weerspiegelen en tegelijkertijd een gevoel van nationale eenheid en samenwerking uit te drukken.

De huidige vlag van Bosnië en Herzegovina werd officieel aangenomen op 4 februari 1998, en het ontwerp is een resultaat van compromissen tussen de verschillende etnische groepen. De Bosnische vlag wordt veelvuldig gebruikt bij officiële gelegenheden, nationale feestdagen, en andere belangrijke ceremonies als een symbool van nationale identiteit. Een belangrijke vlagdag is 9 januari, de Dag van de Republiek, ter herdenking van de oprichting van de Republiek Bosnië en Herzegovina in 1992.

Betekenis van de kleuren:
Blauw: Het blauwe veld symboliseert de vrede en de lucht boven Bosnië-Herzegovina.
Geel: De gele driehoek staat voor het land zelf en vertegenwoordigt de drie belangrijkste bevolkingsgroepen: Bosniakken, Kroaten en Serviërs.

Bestel daarom nu uw Bosnische vlag bij ons online, dan heeft u hem binnen een aantal werkdagen in huis.

Protocol voor hijsen van de Bosnische vlag

Het is in Nederland niet verplicht voor burgers om zich te houden aan een bepaald protocol voor het voeren van vlaggen. Voor overheidsgebouwen is dit wel het geval. Maar net als netjes eten met mes en vork, is het belangrijk om te weten hoe het hoort. Wij hebben het daarom even voor u uitgeschreven.

Bij het hijsen van meerdere vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar het gebouw (daar behoort dus de Nederlandse vlag).

Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden. Internationale vlaggen, dus ook uw vlag uit Bosnië-Herzegovina behoren dan aan de zijkant te hangen. Gaat het om een hele rij van vlaggen, dan is voor de onderlinge rangorde in het algemeen de eerste letter van de namen van de betrokken landen in de Franse taal bepalend.

Vlagdagen Bosnië-Herzegovina

Datum Gelegenheid
1 maart Onafhankelijkheidsdag van Bosnië en Herzegovina – Ter herdenking van de onafhankelijkheidsverklaring in 1992.
6 april Dag van de Overlevenden van de Holocaust – Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, ook wel bekend als Witte Lintendag.
9 januari Dag van de Republiek – Ter herdenking van de oprichting van de Republiek Bosnië en Herzegovina in 1992.
25 november Dag van de Staat – Ter herdenking van de dag waarop Bosnië en Herzegovina toetrad tot de Verenigde Naties.
21 november Dag van het Leger van Bosnië en Herzegovina – Ter ere van de oprichting van het leger van Bosnië en Herzegovina.

Kwaliteit vlag Bosnië-Herzegovina

Koop de Bosnische vlag bij Bos Vlaggen en u bent verzekerd van de allerbeste kwaliteit.
✔ Materiaal glanspolyester vlaggendoek
✔ Wasbaar op 40°
✔ Windsterke afwerking
✔ Vlaggen zijn dubbelnaads gezoomd
✔ Gevelvlaggen afm. 70x100cm & 100x150cm met mastlint, koord en lusje
✔ Mastvlaggen afm. 120x180cm, 150x225cm & 200x300cm met kopband en clips.

  1. De vlag van Bosnië en Herzegovina bestaat uit een blauw veld met een gele driehoek die naar rechts wijst. Binnen de driehoek zijn een witte ster en een witte halve maan afgebeeld.
    ruikt als het symbool van het hele land.

  2. Het blauw symboliseert de vrede en de lucht, de gele driehoek staat voor het land zelf en de witte ster en halve maan representeren eenheid onder de drie belangrijkste bevolkingsgroepen: Bosniakken, Kroaten en Serviërs.

  3. De huidige vlag werd aangenomen op 4 februari 1998, nadat Bosnië en Herzegovina onafhankelijk werd verklaard van voormalig Joegoslavië.

Maatadvies

Formaat (HxB) Vlaggenstok / vlaggenmast boven het maaiveld
50 x 75 cm Bootvlag
70 x 100 cm 1,50 meter
100 x 150 cm 2 meter
120 x 180 cm 5 meter
150 x 225 cm 6 meter
200 x 300 cm 7 of 8 meter

Regio

Bosnie-Herzegovina

Productsoort

Vlag