de Nederlandse vlag

De vlag uit!

Niets zo vrolijk als het wapperend roodwitblauw en een oranje wimpel in top. Alleen op 4mei heeft het hijsen van de vlag een andere, minstens zo belangrijke lading. Om te hijsen is er een heus vlagprotocol. Al bent u niet verplicht om u er aan te houden, respectvol is het wel.

Opvouwen

Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.

Het hijsen van de Nederlandse vlag

Voor het correct hijsen zijn eigenlijk twee personen nodig. Terwijl de één de nog opgevouwen vlag in de handen houdt, knoopt de ander het vlaggenkoord met een platte knoop aan het lusje aan de bovenzijde en het koord aan de onderzijde van de vlag vast. Moet u de klus alleen klaren, hang de vlag dan over uw schouder, zodat de beide handen vrij zijn voor het knopen en hijsen. De vlag mag, als symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden, in geen geval de grond raken. Het hijsen dient u in een rustig en gelijkmatig tempo te doen, totdat het hoogste punt is bereikt. Tenslotte kunt u het vlaggenkoord met enkele steken aan het kikkertje vastzetten.

De nationale vlag mag u na zonsopgang hijsen en dient u voor zonsondergang binnen te halen. Alleen als de vlag aan beide zijden dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te herkennen zijn, mag zij na zonsondergang blijven hangen.

Afmetingen en kleuren

Vastgelegd is dat de verhouding tussen de breedte en de hoogte van onze nationale vlag 3:2 is en dat de drie banen van gelijke breedte moeten zijn. De officiële kleuren zijn: helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. De echte nationale vlag is niet de vlag met dat ‘donkerder marineblauw’ die nog her en der hangt. Deze versie stamt uit de tijd van voordat de kleuren formeel vastlagen.

Halfstok

Op 4 mei hangt de vlag halfstok als eerbetoon aan de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen die volgden. De vlag hangt echter niet de hele dag halfstok, dat gebeurt van 18.00 uur tot zonsondergang. 

Om de vlag halfstok te hijsen, dient u haar eerst vol te hijsen, om haar daarna – statig – tot halverwege de mast te laten zakken. De mast moet natuurlijk wel zo lang zijn dat de vlag halfstok de grond niet raakt. Voor het neerhalen doet u het omgekeerde van het hijsen: eerst langzaam en statig vol hijsen en pas daarna helemaal laten zakken.

Nederlandse vlaggen bestellen

Toont alle 4 resultaten