Op 26 & 27 mei zijn wij in verband met hemelvaart gesloten. Bestellingen worden vanaf 30 mei weer verwerkt.

de Nederlandse vlag

De vlag uit!

Niets zo vrolijk als het wapperend roodwitblauw en een oranje wimpel in top. Alleen op 4mei heeft het hijsen van de vlag een andere, minstens zo belangrijke lading. Om te hijsen is er een heus vlagprotocol. Al bent u niet verplicht om u er aan te houden, respectvol is het wel. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen over het vlaggen met de Nederlandse vlag hier op een rijtje gezet

Veelgestelde vragen

 1. 31 januari – Verjaardag van Prinses Beatrix
  27 april – Koningsdag
  4 mei – Nationale dodenherdenking
  5 mei – Nationale bevrijdingsdag
  17 mei – Verjaardag van Koningin Máxima
  Laatste zaterdag in juni – Veteranendag
  15 augustus – formeel einde 2e wereldoorlog
  3e dinsdag van september – opening van de Staten-Generaal (alleen Den Haag)
  7 december – Verjaardag van Prinses Amalia
  15 december – Koninkrijksdag
 2. Op 4 mei is de dodenherdenking. Dan worden de vlaggen halfstok gehangen en wordt gevlagd zonder (oranje) banier. De vlag wordt opgehangen tussen zonsopgang en zonsondergang. Na de 2 minuten stilte om acht uur ‘s avonds mag de vlag ook vol uitgehangen worden.
 3. Op Koningsdag en op de hierboven vermelde verjaardagen van leden van het koninklijk huis wordt de vlag met oranje wimpel gevoerd. Bij alle andere bijzondere gelegenheden zoals Bevrijdingsdag en Dodenherdenking wordt de Nederlandse vlag gehesen zonder oranje wimpel.

 4. De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is. Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlands vlag een ereplaats in te nemen. De ereplaats is de beste plaats. Die is afhankelijk van de situatie is: vooraan, midden of links vanuit het (aankomend) publiek gezien.
 5. Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.
 6. Om de vlag halfstok in uw vlaggenmast te hijsen, dient u haar eerst vol te hijsen, om haar daarna – statig – tot halverwege de mast te laten zakken. De mast moet natuurlijk wel zo lang zijn dat de vlag halfstok de grond niet raakt. Voor het neerhalen doet u het omgekeerde van het hijsen: eerst langzaam en statig vol hijsen en pas daarna helemaal laten zakken.
 7. Voor het correct hijsen van een vlag zijn eigenlijk twee personen nodig. Terwijl de één de nog opgevouwen vlag in de handen houdt, knoopt de ander het vlaggenkoord met een platte knoop aan het lusje aan de bovenzijde en het koord aan de onderzijde van de vlag vast. Moet u de klus alleen klaren, hang de vlag dan over uw schouder, zodat de beide handen vrij zijn voor het knopen en hijsen. De vlag mag, als symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden, in geen geval de grond raken. Het hijsen dient u in een rustig en gelijkmatig tempo te doen, totdat het hoogste punt is bereikt. Tenslotte kunt u het vlaggenkoord met enkele steken (aan het kikkertje) vastzetten.
 8. Vastgelegd is dat de verhouding tussen de breedte en de hoogte van onze nationale vlag 3:2 is en dat de drie banen van gelijke breedte moeten zijn.
 9. Wat de juiste afmeting is in uw situatie is afhankelijk van de manier waarop u gaat vlaggen en van uw persoonlijke smaak. Er zijn geen vaste regels hiervoor maar de volgende verhoudingen zijn gangbaar.
  20 x 30 cm Vlag – Bootvlag
  30 x 45 cm Vlag – Bootvlag
  40 x 60 cm Vlag – Bootvlag
  50 x 75 cm Vlag – Bootvlag
  70 x 100 cm cm Vlag – 1,50 m Vlaggenstok
  100 x 150 cm Vlag – 2,00 m Vlaggenstok
  120 x 180 cm Vlag – 5 m Vlaggenmast
  150 x 225 cm Vlag – 6 m Vlaggenmast
  200 x 300 cm Vlag – 7 of 8 m Vlaggenmast
  225 x 350 cm Vlag – 9 m Vlaggenmast
  300 x 450 cm Vlag – 10 m Vlaggenmast
  300 x 500 cm Vlag – 10 m Vlaggenmast
  300 x 600 cm Vlag – 12 m Vlaggenmast
 10. Ten eerste is het belangrijk dat u de juiste afmeting kiest voor de omstandigheden waarin u vlagt. Let hierbij op de lengte van de stok of mast, maar ook op de omgeving waarin deze zich bevindt. Een grotere vlag kan erg mooi zijn, mits deze helemaal vrij kan wapperen. Een te grote vlag is een dure manier om uzelf of anderen te irriteren. Daarnaast is prijs en kwaliteit natuurlijk belangrijk en van elkaar afhankelijk. Let hierbij op het materiaal waarvan de vlag gemaakt is. Geweven vlaggen van spun polyester zijn de hoogste kwaliteit qua kleurvastheid en duurzaamheid. Goedkope vlaggen zijn vaak bedrukt op regulier polyester en hebben een grotere kans om snel te verschieten qua kleur en op slijtage.

Toont alle 4 resultaten