Onderhoud houten vlaggenmast

De houten vlaggenmast is vervaardigd van verlijmd Scandinavisch hout. Vanuit de fabriek zijn de masten afgewerkt met drie lagen lak. Het toegepaste product is: Hoogglans vernis en hoogglans wit. De blanke vernis is op basis van gemodificeerde alkydhars, daar waar de witte mast op basis van water gedragen verf is afgelakt.

Het behoud van de vlaggenmast wordt bedreigd door twee factoren:
– Mechanische beschadiging.
– UV-licht. Hoofdzakelijk veroorzaakt door de zon.
De houten vlaggenmasten hebben jaarlijks een schoonmaakbeurt nodig. Om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van jouw vlaggenmast, adviseren wij ook om de staat regelmatig te controleren en eventuele beschadigingen bij te werken.

Mechanische beschadiging
Door allerlei oorzaken kan het verfsysteem van de vlaggenmast beschadigd worden. Hierbij moet gedacht worden aan klapperende lijnen, schurende lijnen, weersomstandigheden zoals hagel etc. Door de beschadigingen in het verfsysteem kan vocht onder de laklaag in het hout treden. Dit vocht kruipt steeds verder en verder onder de lak. Het verfsysteem heeft hier enorm onder te leiden. Vocht kan het verfsysteem en het hout verder aantasten.

Het is dus zaak om de mast minimaal een maal per jaar op deze beschadigingen te controleren. Indien nodig dienen de beschadigingen direct te worden behandeld. Het hout onder de beschadiging dient droog te zijn. Dit is aan de kleur te zien, deze mag niet anders zijn dan de rest van de mast. De beschadiging door middel van schuren opruwen en deze plek behandelen met minimaal drie lagen blanke vernis of witte lak. De te behandelen plek steeds een stukje groter maken zodat de overgangen minder duidelijk zichtbaar zijn.

UV-licht
De zon straal op de mast. Een UV-remmer is toegevoegd aan de Hoogglans Vernis en hoogglans witte water gedragen lak. De werking van deze UV-remmer neemt in de loop der tijd af. Hierdoor krijgen zonnestralen meer vat op het hout en worden de houtcellen afgebroken. Om dit proces te remmen dient minimaal een maal per drie jaar de mast overgeschilderd te worden met twee nieuwe lagen vernis of witte lak. De mast opruwen door middel van schuren en voorzien van twee lagen blanke vernis of witte lak.

Onderhoud het eerste jaar
Wij adviseren om de mast het eerste jaar licht op te schuren en opnieuw een laklaag aan te brengen. Daar de houten masten binnen op voorraad liggen en bij het installeren buiten altijd wat gaat “werken”, kunnen er lichte scheurtjes in de laklaag ontstaan. Door de mast het eerste jaar met de kwast in de vernis of in de lak te zetten verlengt u aanzienlijk de levensduur van dit mooie natuurproduct.