Houten vlaggenmast onderhouden

Een houten vlaggenmast heeft een prachtige klassieke uitstraling. Om dit zo te houden, is het belangrijk uw houten vlaggenmast goed te onderhouden. Lees hier onze tips om uw vlaggenmast te onderhouden. Voer dit onderhoud aan uw vlaggenmast liefst jaarlijks uit, maar tenminste eens per twee jaar.

De houten vlaggenmast is vervaardigd van verlijmd Scandinavisch hout. Vanuit de fabriek zijn de masten afgewerkt met drie lagen lak. Het toegepaste product is: Hoogglans vernis en hoogglans wit. De blanke vernis is op basis van gemodificeerde alkydhars, daar waar de witte mast op basis van water gedragen verf is afgelakt.

Het behoud van de vlaggenmast wordt bedreigd door twee factoren:
✔ Mechanische beschadiging.
✔ UV-licht. Hoofdzakelijk veroorzaakt door de zon.

Mechanische beschadiging
Door allerlei oorzaken kan het verfsysteem van de vlaggenmast beschadigd worden. Hierbij moet gedacht worden aan klapperende lijnen, schurende lijnen, weersomstandigheden zoals hagel etc. Door de beschadigingen in het verfsysteem kan vocht onder de laklaag in het hout treden. Dit vocht kruipt steeds verder en verder onder de lak. Het verfsysteem heeft hier enorm onder te leiden. Vocht kan het verfsysteem en het hout verder aantasten.

Het is dus zaak om de mast minimaal een maal per jaar op deze beschadigingen te controleren. Indien nodig dienen de beschadigingen direct te worden behandeld. Het hout onder de beschadiging dient droog te zijn. Dit is aan de kleur te zien, deze mag niet anders zijn dan de rest van de mast. De beschadiging door middel van schuren opruwen en deze plek behandelen met minimaal drie lagen blanke vernis of witte lak. De te behandelen plek steeds een stukje groter maken zodat de overgangen minder duidelijk zichtbaar zijn.

UV-licht
De zon straal op de mast. Een UV-remmer is toegevoegd aan de Hoogglans Vernis en hoogglans witte water gedragen lak. De werking van deze UV-remmer neemt in de loop der tijd af. Hierdoor krijgen zonnestralen meer vat op het hout en worden de houtcellen afgebroken. Om dit proces te remmen dient minimaal een maal per drie jaar de mast overgeschilderd te worden met twee nieuwe lagen vernis of witte lak. De mast opruwen door middel van schuren en voorzien van twee lagen blanke vernis of witte lak.

Onderhoud het eerste jaar
Wij adviseren om de mast het eerste jaar licht op te schuren en opnieuw een laklaag aan te brengen. Daar de houten masten binnen op voorraad liggen en bij het installeren buiten altijd wat gaat “werken”, kunnen er lichte scheurtjes in de laklaag ontstaan. Door de mast het eerste jaar met de kwast in de vernis of in de lak te zetten verlengt u aanzienlijk de levensduur van dit mooie natuurproduct.

Onderhoud voorbereiden van uw houten vlaggenmast

Goed onderhoud begint met een goede voorbereiding en planning. Denk aan de volgende punten voor de voorbereiding van het onderhouden van uw houten vlaggenmast.

  1. Kies een droge, maar niet al te zonnige dag uit.
  2. Start met het onderhoud in de ochtend. Nachtelijk condens kan uw werk verpesten.
  3. Haal het vlaggenkoord uit de mast en demonteer de kikker
  4. Zorg dat u de juiste materialen in huis heeft.
  5. Als lak bevelen wij bootlak aan, van een goede kwaliteit.
  6. Wij bevelen lak aan op waterbasis. Gebruik geen verdunners. Verdunners maken de lak broos, minder elastisch.
  7. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel (P200 of fijner) en een ronde kwast.
  8. Wij bevelen St. Marc aan als ontvetter. Heeft u dit niet, dan is ammoniak onze tweede keus.
  9. Ziet u zwarte vlekken in het hout? Schaf dan ook een tube universele houtplamuur aan.
  10. Bestel tijdig een nieuw vlaggenkoord

Uitvoeren van onderhoud

Inspecteer uw hele vlaggenmast op kleine beschadigingen in de laklagen en schuur elk plekje wat u vindt direct op met het schuurpapier. Plekken waar u extra aandacht aan moet besteden zijn plaatsen op de mast waar het vlaggenkoord eventueel tegen de mast is gekomen bij harde wind. En de kant van de mast die de meeste zon krijgt, dus op het zuiden staat. Tenslotte is ook de plek waar de kikker bevestigd is een plek die extra goed nagelopen moet worden. Hier zult u het vaakst beschadigingen in de laklaag aantreffen.

Let erop dat u de plek alleen “kaal” schuurt als de beschadiging door alle laklagen heen het hout heeft bereikt. Dit kunt u herkennen doordat zich een blaas in de laklaag heeft gevormd, of wanneer er zelfs al een zwarte vlek zit in het hout. Ziet u een zwarte vlek in het hout? Schuur hier door totdat de zwarte vlek weer de kleur heeft van de houten mast. In uw mast is nu een klein deukje ontstaan. Om te voorkomen dat dit opnieuw leidt tot problemen, doordat water in het deukje achterblijft, kunt u het deukje wegwerken met een klein beetje houtplamuur.  Uiteraard moet u deze plaatsen, voor het lakken, opnieuw licht schuren wanneer de plamuur is gedroogd.

Neem alles wat u geschuurd heeft af met water vermengt met wat een beetje St. Marc (of ammoniak). Neem het daarna af met wat schoon water en een schone zachte doek. Laat de mast hierna opdrogen in de lucht, neem het hout niet meer af. Breng daarna met een ronde kwast lak aan waar u heeft geschuurd. Heeft u plekken helemaal kaal geschuurd? Wacht 6 uur en schuur deze opnieuw licht op. Breng tenminste 2 laklagen aan. Laat de lak goed drogen voor u het onderhoud afrond.

Afronden van het onderhoud

Om ervoor te zorgen dat uw vlaggenmast er weer helemaal fris uitziet, is het een goed idee om het koord te vervangen en uw vlag(gen) en wimpels na te lopen of slijtage. Bevestig het nieuwe koord en monteer de kikker weer op de mast. Uw vlaggenmast ziet er weer stralend uit en is klaar voor gebruik.

Onderhoudsarme vlaggenmasten

Uw vlaggenmast knapt niet erg op na het schoonmaken en is aan vervanging toe? Kijk dan snel naar onze scherp geprijsde polyester vlaggenmasten of aluminium vlaggenmasten. Koop uw polyester vlaggenmast of Koop uw aluminium vlaggenmast eenvoudig en snel, stel deze vervolgens naar wens samen!

Wilt u echter weer een houten vlaggenmast? Koop uw houten vlaggenmast eenvoudig en snel, stel deze vervolgens naar wens samen!

Lees meer

Toont alle 7 resultaten